There was an error in this gadget

Monday, May 24, 2010

happy 10th birthday nayli!


nur batrisyia nayli
23rd may 2010

perbualan. dialog

  • anda ingat novel dan drama sahaja kah yang boleh buat frasa ala2 skrip? [tiba2 je kan tanpa intro tanya soalan. salam pun tiada. heh :P]
  • oke. pernahkah anda perasan mungkin perbualan anda sehari2 ada berbaur skrip atau dialog ala2 drama di kaca tv atau dalam novel?
  • CEMPAKA sebenarnya tak pernah hairan atau analisis perbualan sehari2 di kalangan manusia yang memerlukan percakapan untuk berhubung dan berkomunikasi
  • tetapi semenjak dua menjak CEMPAKA disyorkan oleh kawan CEMPAKA untuk baca novel CEMPAKA tertanya2 wujudkan dialog2 yang ada dalam novel atau skrip dalam drama dalam kehidupan sehari2 atau realiti? [selama ni CEMPAKA tak pernah baca sebab memang malas membaca. buku sekolah pun malas apatah lagi buku bukan sekolah! hehe :P]
  • tapi beberapa hari lepas CEMPAKA mendapati kadang kala wujud juga frasa2 sedemikan
  • hal ini berlaku ketika CEMPAKA dan kawan CEMPAKA keluar bersiar2 di bandar pada suatu hari
situasi 1 
  • di sebuah tempat kecil di ambang menunaikan solat. maklumlah di bumi orang, perempuan susah sikit nak solat dalam masjid maka kami solat di suatu ruang :)
  • ketika itu terdapat 4 orang termasuk CEMPAKA nak solat tapi ada 3 telengkung sahaja
  • maka kami bertiga pun solat dulu manakala yang seorang lagi menunggu
  • setelah CEMPAKA selesai sahaja solat CEMPAKA berbual dengan kawan yang menunggu tadi...

CEMPAKA : kenapa kau berdiri dari tadi? nak tunggu solat tahiyatul masjid ke?
kawan 1 : takdelah. eh, tahiyatul masjid? lama tak dengar orang sebut
CEMPAKA : lagi lama tak dengar orang sebut solat rawatib [sambil menghulurkan telekung kepadanya dan gelak2 kecil]
kawan 2 : selesai salam dan bangun semula
CEMPAKA : eh, kau solat apa pula?
kawan 2 : solat rawatib
kawan 1 : baru dengar

situasi 2
  • ketikan ini kawan CEMPAKA terlupa di mana letaknya cermin mata
  • setelah cari mencari akhirnya CEMPAKA jumpa dan menghulurkan kepadanya

kawan 1 : spec aku ni selalu hilang. kalau tak hilang pun jatuh2 je. "gedegeng2" [membuat bunyi barang jatuh]
CEMPAKA : spec jatuh bunyi "gedegeng2" ke? [sambil gelak2 kecil]
kawan 2 : [terjatuhkan dulang besar dan berbunyi dengan kuatnya!]
CEMPAKA : tu baru bunyi "gedegeng"



wujud rupanya
erk? mungkin ada tempias2 je kot :P

Tuesday, May 11, 2010

bahasa jiwa bangsa

  • biasanya kini mungkin ramai yang berinteraksi sesama sendiri melalui sms, email, social networking (facebook, twitter, myspace, etc) demi berhubung antara satu sama lain, menyampaikan sesuatu maklumat atau sekadar meluahkan apa yang dirasa dalam hati dan sanubari
  • seiring dengan itu juga lebih ramai yang menggunakan singkatan kata (short form), english words, atau perkataan2 yang dimodifikasikan atau diubah suai ejaannya tetapi masih memberikan bunyi yang sama supaya lebih ringkas dan memudahkan proses menaip :)
  • namun begitu, mungkin tidak diketahui kadang kala perkataan yang digunakan sebenarnya mempunyai maksud yang lain (atau maksud buruk)
  • antaranya contohnya bolehlah klik jew :P
  • CEMPAKA tidaklah mengetahui tujuan, maksud, niat apabila terpandang kata2 yang diujarkan oleh sesetengah orang yang menggunakannya
  • tapi kadang kala boleh juga menimbulkan tanda tanya kepada sesiapa jua yang membacanya sama ada si penaip memahami maksud di sebaliknya
  • di sudut pantai timur dialek atau slang yang diubahsuai mungkin mempunyai maksud lain bagi mereka yang tidak memahami loghat tersebut
  • contohnya :  
  • mum bollocks! (awak ni entah apa2) mungkin akan difahami sebagai mum=mother, bollocks=useless/nonsense
  • atau ramai juga2 budak2 awal remaja yang mempunyai akaun social networking sendiri yang menggelarkan diri mereka the bastards=anak luar nikah
  • ada pula pengguna2 muslim yang mungkin terikut2 dengan nada "geez, i am so tired today" atau "i was about to buy that shoes, geez!" (geez=jesus)
  • atau mereka yang mengekspreskan rasa di hati seperti i am so fucking love my mum
  • di barat mereka sememangnya menggunakan perkataan2 tersebut sebagai adjektif untuk menjelaskan keseluruhan ayat dan bukan lah bermaksud menggunakannya dengan makna sebenar
  • seperti please close the damn door, atau i am not fucking did that
  • tapi memandangkan anak2 kecil kini lebih mudah terpengaruh dengan dunia melalui televisyen dan internet, mereka mungkin menyalahgunakan perkataan tersebut di situasi yangkurang sesuai
  • jangan terkejut kalau di sebuah kelas english darjah 4, seorang cikgu bertanya "who write this on the wall?" maka jawab seorang murid, "i am not fucking did that!" -.-'
  • CEMPAKA juga mengakui bahawa tidak dapat lari daripada menggunakan singkatan kata untuk menjimatkan masa dan memudahkan tugas, ubahsuai ejaan supaya dapat menjelaskan lagi feel ayat
  • mungkin ramai (termasuk CEMPAKA) bersetuju dengan pandangan ini : (alaa.. lepak aaa.. shortform je kot. takkan nak tulis ayat macam karangan spm kalo nk sms)
  • apa yang penting biarlah kita memahami apa yang disampaikan dan bersesuaian dengan masa, tempat dan penerimanya :)

Sunday, May 9, 2010

nur shafiqa izzati

  • dear zetty
  • i am too shy to say this but i guess i'll just spill it out here
  • I MISS YOU babe!
  • it's been a while since we last met, almost 2 years i think
  • and i still remember the last day we met when you're about to fly to hradec kralove, you came to my house semata2 nak jumpa for the last time kan?
  • and how i miss those days especially during foundation year when turun naik shah alam-k terengganu was like a routine whether by flight or bus, kita dua je talking all the way, any stuff, gossips
  • but now, every time i travel back to terengganu, i look at my side, i hope the seat is for you but i know it's just impossible, and i force myself to sleep because there's no one i could talk to, laugh about or just knowing that i am not alone. well at least i am not afraid to be alone during travel anymore. i guess -.-'
  • how i miss a friend like you, who knows me outside and inside, who knows me when i say the truth, when i am just joking, when i am happy and most of all, when i am sad
  • and you always stand for me and even others don't believe in me
  • still remember those time when i saw your eyes and i said "serious. betol ni" and you knew that i am telling the truth
  • not forgetting that we could stay up all night long talking about anything, everything. our dreams or even fantasy
  • knowing you when we were in standard 5 just can't believe that this friendship started with the bag incident
  • ingat lagi mula2 awak budak PTS masuk kelas kita orang, saya sorokkan bag awak sebab nak kenakan budak baru
  • but then we went to the high school together then dapat result pmr kita sama2 pergi mrsm pengkalan chepa then dapat result spm pergi shah alam buat foundation. but fate brings us apart.
  • bila lagi dapat sama2 macam dulu maybe lepas kita habis degree kan?
  • but i guess at that time semua ada komitmen masing2, and we never can go back just like before
  • being with you and growing up together was one of the best moment i ever had 
  • and i'll remember us as one of the chapters in the unknown-ending book, life.
  • p/s : nak tulis banyak lagi tapi nanti bosan pulak dan tak pasal2 keyboard laptop saya banjir :P




zetty, i miss you

Selama ini
Kumencari-cari
Teman yang sejati
Buat menemani
Perjuangan suci

Bersyukur kini
PadaMu Illahi
Teman yang dicari
Selama ini
Telah kutemui

Dengannya di sisi
Perjuangan ini
Senang diharungi
Bertambah murni
Kasih Illahi
KepadaMu Allah
Kupanjatkan doa
Agar berkekalan
Kasih sayang kita

Kepadamu teman
Ku pohon sokongan
Pengorbanan dan pengertian
Telah kuungkapkan
Segala-galanya...

KepadaMu Allah
Kupohon restu
Agar kita kekal bersatu
Kepadamu teman
Teruskan perjuangan
Pengorbanan dan kesetiaan
Telah kuungkapkan
Segala-galanya
Itulah tandanya
Kejujuran kita
 
now i know the true meaning of the song :)

Tuesday, May 4, 2010

gadis hey

mode karangan sikit. hehe :P

  • pagi ini tenang seperti biasa
  • angin bayu kadang2 seperti menampar2 pipi ini. tenang.
  • CEMPAKA menuruti langkah2 kakinya yang akhirnya tiba di dewan kuliah. 
  • ada pula pelajar2 lain yang turut meninjau tempat duduk masing2
  • CEMPAKA seperti biasa melabuhkan punggungnya di tempat duduk paling kiri. spot bagus untuk lenakan diri ke alam mimpi katanya.
  • seketika terdengar juga riuh rendah suara pelajar lain yang berbual2, berbincang2 dan bergosip2 sebelum tibanya lecturer
  • CEMPAKA asyik memerhatikan tingkah laku ragam manusia yang entah bermacam2 gaya wujudnya
  • dewan tiba2 sunyi dan para pelajar yang tadinya rancak berbual ibarat bertih jagung kini bergegas ke tempat masing2. gayanya memang tepat seperti lecturer dah masuk.
  • minit demi minit berlalu diikuiti dengan hujah dan slide2 yang terpampar di skrin depan
  • ada pula mata2 yang semakin berat diduduki syaitan. mengantuk. tapi kalau tengok wayang 3 jam pun rasa macam 30 minit
  • CEMPAKA tiba2 di datangi mesej. di jenguk telefon bimbitnya. pesanan diterima dari jauh. dan berbaur serius.
  • terus tanpa menghiraukan bebelan di depan CEMPAKA membalasnya dengan bait2 kata yang panjang. dan mungkin berbaur serius juga
  • tiba2 CEMPAKA didatangi sesuatu aura. dirasakan sebuah kehadiran dari arah atas sebelah kiri di belakangnya. suatu rasa atau aura penghampiran jisim yang entah bagaiman rupa bentuknya menghampiri dan mendekati dirinya. memang kali ini beliau yakin benar nalurinya.
  • kata orang naluri manusia sering kali menyampaikan sesuatu yang tidak dapat dikesan oleh mata kasar
  • semakin laju CEMPAKA menekan butang2 di perut telefon bimbitnya semakin dekat dan semakin nyata pula aura kehadiran yang mula mencemaskannya tadi
  • CEMPAKA menggabungkan seluruh tenaga dan kekuatan yang ada untuk berpaling ke belakang. memberanikan diri berhadapan dengan apa jua bentuk jisim yang bakal muncul nanti
  • sejurus CEMPAKA berpaling ke kiri dengan lajunya, alangkah terkejutnya melihat KIWIKIWI sedang menongkat dagu dan cuba membaca dan menghadam setiap bait2 kata yang ditaip oleh CEMPAKA tadi!!!
  • dan serentak palingan itu CEMPAKA dengan drastik dan kuatnya beserta perasaan terkejut memekik "hey!!"
  • tanpa perlu menunggu, setiap pasang mata yang duduk di 2 3 atau mungkin 4 barisan di hadapan berpaling ke arah CEMPAKA.
  • malu

Sunday, May 2, 2010

bett's bed. bett who?

  • masa CEMPAKA kecil2 dulu CEMPAKA selalu tengok cerita2 teleseries macam the cosby's show, the nanny, clarissa, my wife & kids, silver spoon, sabrina the teenage witch, lizzie mcguire, 8 simple rules, home improvement dan banyak lagi
  • CEMPAKA selalu inginkan sebuah bilik tipikal yang lebih kurang macam dalam cerita2 tersebut [hehe :P]
  • well, susah lah nak describe but i was dreaming of something like this!


tipikal kan? but i love it