There was an error in this gadget

Friday, April 30, 2010

11 rempah rahsia

  • masihkan anda ingat kepada KFC?
  • hari ini CEMPAKA ingin bercerita sedikit mengenai KFC di mantri square, bangalore, india
  • ya petang tadi CEMPAKA dan kawan2 pergi dinner di KFC
  • memandangkan sekarang mengenai issue makanan halal maka kami pun mencari2 manager yang bertugas hari tu untuk bertanya
  • dari jauh kami melihat seorang pekerja KFC yang memakai kemeja biru di mana pekerja lain memakai baju merah
  • langakah kami menuju perlahan ke arah jejaka muda berambut pendek itu
  • sebaik sahaja kami ingin membuka mulut bertanyakan mengenai status halal, mata kami terhenti pada wajah beliau yang handsome itu! [fuhhh!! :P]
  • beliau menjelaskan kepada bahawa usah khuatir kerana KFC disini halal
  • kami kemudian makan di suatu sudut
  • disebelah kami pasangan kekasih yang bukan sahaja sibuk makan tetapi menulis sesuatu yang entah apa
  • sedang kami makan2 tiba2 manager tadi datang ke arah kami dengan mata memukau singgah di mata setiap yang ada di situ
  • katanya beliau menawarkan kami untuk memasuki dapur KFC dan melihat bagaimana situasi di sebalik tabir itu beroperasi
  • ternyata kami tersangatlah kagum dengan cara mereka memerap ayam
  • siap kena pusing ikut separuh arah lawan jam sebanyak 2 kali!
  • dari bahagian persediaan, masakan hinggalah ke kaunter di mana kami di bawa mengikuti tour tersebut
  • bangga sebentar apabila kami dapat masuk di situ
  • setelah itu beliau memberikan borang feedback sebelum kami beredar
  • lepas siap tulis, puji segala kami pun bergerak pergi
  • terasa sangat gembira kerana antara ramai2 customers kami dipilih untuk masuk ke dapur KFC
  • tapi rupa2nya dah ada customer lain yang mengikuti tour sebelum kami
  • patutlah couple tadi sibuk buat feedback
  • baru nak bangga. heh ^;o

Tuesday, April 27, 2010

pesanan ringkas?

  • CEMPAKA percaya kini hampir semua orang menggunakan khidmat pesanan ringkat atau sms
  • dari perkataan yang ringkas hinggalah diolahkan ejaannya kepada perkataan lain tetapi masih lagi mempunyai maksud yang sama
  • antara contoh2 nya

  • sayang = sayam/shayam
  • busuk = bucuk/bushuk/vushuk
  • rindu = windu
  • orang = owang
  • ke = kew
  • bila = bilew
  • babi = vavi
  • je (saja) = jew

  • tetapi mari kita lihat perbualan ini

kiwikiwi : jom lepak
moktemokte : jom! sape lagi ada?
kiwikiwi : tah. kitew jew kot?
moktemokte : kau jew?
kiwikiwi : ha ah. kau jew. aku jew

  • p/s : jew=yahudi [tak pasal2 kan? =;=']

Sunday, April 25, 2010

cakap cakap pandang pandang

  • bak kata orang dulu2 cakap siang pandang2, cakap malam? hehe
  • CEMPAKA ada 2 kisah ingin dikongsikan

KISAH 1
  • pernah sekali tahun lepas ketika CEMPAKA dan kawan CEMPAKA, kemal menaiki pesawat tiger airlines dari bangalore ke singapore
  • kami menaiki kelas ekonomi di mana terdapat 3 tempat duduk sebelah kanan dan 3 tempat duduk sebelah kiri
  • kemal duduk paling hujung sebelah lorong di bahagian kiri manakala CEMPAKA duduk di tengah2 bahagian kanan
  • penumpang sebelah CEMPAKA yang duduk sebelah lorong itu pula merupakan seorang mamat yang berumur 30an sedang tidur [walaupun pesawat belum begerak lagi!]
  • CEMPAKA awal2 lagi rasa bosan maka CEMPAKA suruh kemal tukar tempat dengan mamat tu supaya kami boleh berbual2 sepanjang penerbangan
CEMPAKA : kemal, jom ar duduk sebelah aku. boring kot nanti 
kemal : aku pon boring tapi mu royak lah ke ore sebeloh mu tu
CEMPAKA : toksey aku. napok die suk tido je. mu nok tukar key, mu lah royak
kemal : tapi die duduk sebeloh mu. bakpo aku keno royak. mu lah
CEMPAKA : haihh. kalo mu dok duduk sini memang bosan lah aku. doh duduk sebeloh orang india. tido pulok tu. aku napok die macam busuk je
kemal : kalu gitu baik mu royak cepat sebelum gerok
CEMPAKA : yelah2

CEMPAKA : sir, excuse me. i m sorry for disturbing but do you mind... [belum sempat CEMPAKA menghabiskan ayat]
mamat : [dengan muka bengang akibat dikacau tidur] mau tukar tempat ka?

  • masa tu CEMPAKA dan kemal amatlah malu yang tak terkata dan apa yang paling malu beliau dengar dan faham segala apa yang CEMPAKA cakap tadi!!


KISAH 2
  • suatu hari CEMPAKA dan kawan CEMPAKA effa makan di kfc, bangalore, india
  • memandangkan hari minggu, orang sangatlah ramai dan terpaksa meja di alih dekat2
  • namun CEMPAKA dan effa memang sangat rancak berbual
  • dah la cakap kuat siap gosip lagi
  • CEMPAKA pun bagitahu effa

CEMPAKA : best gila boleh cakap kuat and gosip bila semua orang tak faham! haha
effa : tu lah. kalau kat malaysia tak leh buat macam ni

  • lepas tu effa pun pergi basuh tangan
  • CEMPAKA pun nak pergi tapi barang2 takut hilang pula kalau tiada orang jaga
  • tiba2 seorang perempuan di sebelah CEMPAKA berkata
minah : you pergilah basuh tangan. I boleh tolong jagakan
CEMPAKA : [dengan muka malu akibat kantoi] erkk. thanks :)

  • malu gila sebab dahlah dia dengar apa CEMPAKA cakap pasal gosip tu tapi paling malu dia ada sebelah masa CEMPAKA cakap dengan bangga tiada orang faham!
  • oleh itu, cakap cakap pandang pandang :P

Friday, April 23, 2010

persediaan aidilfitri

HEY THERE!
LOOKING FOR SAREES?
THESE MIGHT CATCH YOUR EYES!


TYPE : PRINTED SOFT COTTON

DESCRIPTION
  • soft cotton
  • 4 metres
PST 001
 
 PST 002 

PST 003

 PST 004
TYPE : PRINTED CHIFFON SAREES

PC 001



PC 002




 

PC 003
 


PC 004
*sold* to anis
 

PC 005
  
PC 006
 

PC 007


PC 008
 


PC 009

PC 010

PC 011
 
INTERESTED?
email me at lostgal.926@gmail.com for price and details!

  • name
  • contact no
  • type 
  • code
not interested with the colour and pattern above? don't worry
you can describe your own design
and we'll try our best to suit your request

TYPE : PRINTED CREPE SAREES

Description :
  • 6 metres length
  • machine washable 
 SAMPLE 1 
(FLORAL AND ABSTRACT PRINTING WITH BEIGE BACKGROUND)



SAMPLE 2
(FLORAL OUTLINE PRINTING WITH GREY BACKGROUND)

SAMPLE 3 
(FLORAL PRINTING WITH CREAM BACKGROUND)






PCR 001
PCR 002
 
PCR 003
 

PCR 004
 

INTERESTED?
email me at lostgal.926@gmail.com for price and details!
since the samples are not for sale you can describe your own patterns and colours
  • name
  • contact no
  • type 
  • colour/pattern (your choice)

TYPE : PLAIN SILK SAREES

Description :
  • 6 metres length
  • available in different colours upon request 
  • machine washable 

Suggestion (s) :
  • 1 bottom with 2 tops (kurung/kebaya)


SAMPLE 1 (PINKISH PEACH)
KEBAYA



KURUNG
  

SAMPLE 2 (GREENISH GREY)
KURUNG

PS 001
*sold* to rabiah


PS 002
*sold* to fatin
INTERESTED? 
email me at lostgal.926@gmail.com for price and details!
samples are not for sale but you can choose your own colour
and we'll try our best to suit your request
  • name
  • contact no
  • type 
  • colour/pattern (your choice)

TYPE : EMBROIDERY SILK SAREES

Description :
  • 6 metres length
  • available in different colours upon request
  • machine washable
ES 001



 ES 002





INTERESTED?
email me at lostgal.926@gmail.com for price and details!
  • name
  • contact no
  • type 
  • code
not interested with the colours above? don't worry
you can choose your own colour
and we'll try our best to suit your request



TYPE : EMBROIDERY CHIFFON SAREES 

SAMPLE 1
(BLACK AND WHITE WITH EMBROIDERY+SEQUINS)

EC 001
*sold* to zetty



INTERESTED?
email me at lostgal.926@gmail.com for price and details!
since the sample is not for sale you can describe your own colour and pattern
and we'll try our best to suit your request
  • name
  • contact no
  • type 
  • colour/pattern (your choice)


HAPPY SHOPPING!