There was an error in this gadget

Sunday, April 12, 2009

tersirat dan tersurat

jom bercerita
  • di sebuah taman perumahan
  • wujud pasar malam pada hari isnin, selasa dan rabu
  • pasar malam tersebut dikawal oleh pegawai perbandaran yang bertugas
  • antara peraturan yang ada ialah para peniaga tidak dibenarkan memindahkan tapak niaga mereka setiap kali berurus niaga pada hari2 berikutnya

  • terdapat pelbagai variasi gerai yang ada termasuklah sebuah gerai bewarna serba kuning dari perkakas hinggalah ke barang jualan
  • ternyata gerai ini lebih menonjol dari gerai2 yang lain
  • namun begitu bukanlah semua peniaga mematuhi peraturan2 di situ
  • setiap hari peniaga yang sampai lebih awal akan mengambil tapak di hadapan dan diikuti dengan peniaga yang seterusnya
  • siapa cepat dia dapat
  • dan hampir setiap hari berlangsungnya pasar malam, tapak niaga para peniaga di situ pasti berubah
  • pendek kata semua peniaga tidak mempunyai tapak yang tetap

  • pegawai yang bertugas menyedari hal ini namun beliau tidak mengambil tindakan kerana perbuatan tersebut tidak menjejaskan urus niaga di kawasan itu
  • walaupun begitu, setiap kali gerai bewarna kuning berpindah tapak, pegawai yang bertugas sering kali memberi amaran tentang peringatan peraturan itu
  • hal ini disebabkan oleh gerainya yang serba kuning itu menarik perhatian pegawai tersebut dan mudah dikenalpasti berbanding gerai2 yang lain walaupun mereka semua turut berpindah tapak

  • akhirnya selepas beberapa kali amaran, pegawai bertugas mengeluarkan peniaga gerai kuning itu dari senarai nama peniaga yang dibenarkan terlibat dalam urus niaga pasar malam di taman perumahan itu
  • hal ini disebabkan peniaga itu telah mengabaikan amaran yang telah diberi dan ditambah pula mood pegawai bertugas yang kurang baik hari itu

  • pada pandangan seseorang individu, tindakan yang dikenakan ke atas peniaga gerai kuning itu BERBALOI kerana beliau tidak mematuhi peraturan dan telah mengabaikan amaran yang diberi
  • jika begitu semua peniaga BERBALOI dikenakan tindakan yang sama kerana bukankah semua peniaga melanggar peraturan juga??
  • jadi bersyukurlah kerana kesalahan anda tidak dihidu dan tidak dikenalpasti oleh pegawai bertugas kerna hanya salah seorang peniaga sahaja yang telah dikenakan tindakan
  • dan anda masih mahu menghukum dan mengutuk kesalahan peniaga gerai kuning??

26 comments:

Al-Dzulfiqar said...

Assalamualaikum...
bersabarlah...
kadang2 Tuhan sengaja menjadikan kita penjual dgn gerai kuning tu...
bukan sbb Tuhan nk malukan kita atau ape...
skadar nk mnjadikan kita pengajaran kpd org lain..
look on d bright side...
at least kita telah mnjadi asbab utk mmberi kesedaran pd org lain utk tidak mlakukan prkara yg serupa..
maka,kita telah berbakti kpd org lain...
n scara x lgsung,kita telah mnjadi penyelamat utk org lain...
mmg sumtimes org akn mmndg kita lain..
sbbny mudah je...
kita sume manusia..
sumeny ade pndgn yg berbeza...
sbb sume org mlihat dari aspek yg berbeza...
mcm contohnya 5 org buta pergi mlihat gajah di zoo...
sorg sentuh gajah dkt belalai-dikatanya gajah tu pnjg,
sorg sentuh gajah dkt telinga,dikatanya gajah tu lebar,
sorang sentuh pd kaki,dikatanya gajah tu tebal,
sorang sentuh ekor,di katanya gajah tu nipis je..
tp...
ksimpulan yg nyata..
hanya gajah tu yg tau cmne rupa dia yg sbnr...
n hanya org yg boleh melihat diri sbnr gajah tu je yg akan tau mcm mana gajah tu sbnrny...
(hmm..ni pon tersirat gak..;)
jgn sdey2 k...
ceria2 slalu...;)
wassalam...

snhh89-miza said...

bett ak paham kamu mahu cakap aper...
kamu sabar yer...nanti ak try ronda2 ke meja kamu...
kamu jgn gerak2 ke tempat lain ok!...senyum manis***:D

EsOk.OsTeO said...

bett
jgn amik ati sgt.
cool je.
^.^
btol gak ammal ckp
(siyes mendalam)

ok.histo ak x ciap ag..
salam.

Anonymous said...

hye
im ur super cnior kt ims
sabarla ye dear
lecturer2 mmg stok cmtu
if diorg da target sorg tuh,
buatla silap ckit
mmg kene kaw2

my bf pun mangsa gak dlu

solutionnyer
score ur papers
terdiam la mereka

cik zetty penjaja bijan said...

let bygones be bygones..
yg penting amek pengajaran..
look on the bright side.
ade hikmah tuu.
plus, medic aint easy. always remember that!


will always be there. anytime k??
hugs+kisses~

IkieYcrUnchie_ikreLIcious said...

oh bett..

emm..

nak buat gano..

doh mung selalu jadi tumpuan..

lagipon kan lecturer selalu doh bagi warning ko mung..

so jangan le jalan sgt2..

aku kan ade kat meja kite tuh..=p

esok bo jalan2..

tadi nasib baik je sbb semua org busy tadi..

ok naughty girl?

=p

kite ajak je orang lain dtg meja kite nanti..

Anonymous said...

hai bett....sabar yer...kami sume bersimpati ngn kamooo.....~bebudak ims batch 3~

mohamad said...

Sesungguhnya Fatin, setiap manusia itu ad celanya. Jgn kerana hal sebegini dapat mengahalang anda dari berjaya. Suatu hari nnt pasti org laen yg mengamalkan amalan jalan2 singgah sana sini tu jg akan kena. Mungkin ad hikmah disebalik malapetaka yg melanda diri anda. Allah itu Maha Adil dan Mengetahui. Mungkin ini Cara Allah nak uji anda. Ingat, Allah xkan bg seseorng itu pelangi serta merta, tp Allah akn bg hujan dahulu bru dapat menikmati pelangi.

anis said...

bett sombank!!!

ak paham..
kesian gak ko mg
tp nak wat gne dh lectrr
suke sgt kpd kamoooo...

ad la2 hikmahnye
sabar la ye!!
ak hrp mg blh la brubah kpd y lbih baek..biaq lctrr lg syg kpd kamooo..

skuadpratham said...

kami skuad pratham
merangkap sekutu kamu..

mengucapkan salam simpati
buat peniaga kedai kuning..

sabarlah
kan kami dah tegor
tp xdgr
tp kami tetap sayang kamo
kamo ttap di hati kami
kamo ttap sekutu kami
xpa2...
kami akan same2 membntu kamu utk pulih ke keadaan asal..
tetapi
kami harap
kamo jgnla melibatkn kami dlm hal2 sedemikian..
kamo0o kena la pikir positif kalau ade pape2 masalah ek. accept critics and take the positives out of it.
kamo0o kena usaha utk brubah oK!



ok la
renung2kn dan slmt beramal

Anonymous said...

skuad pratham suwiggggg!!!

Joe said...

kami mahu bett kekalkan ke 'suwiqq'' an nyer..

kisah cempaka said...

waa
semasa entry ini d p0st CEMPAKA tak pasti sama ada isi kandungan nya d fahami
terima kasih byk2 kpd anda semua yg bg kata2 semangat utk CEMPAKA
CEMPAKA igt skali dh d c0p jht igt nk jd jht bt0l2
sbb 2 p0t0ng rmbut gaya bdk2 jahat.. haha :P
thnx skali u 0ls :D

Nur Syaza Azrudin said...

bett
aku selaku wakil university of melbourne, dh sebab suma sini budak uni mu, mcm terasing pulak aku.

tapi aku x ketinggalan ok.uniq menceritakan segalanya dan aku membaca blog mu.

rilex aaa bett.
aku sokong tindakan mu nk jd jahat trus! [apakah?] ok maybe tidak. aku yang jenis jiwa memberontak remaja wlaupun dah dewasa 20 ni mungkin akan lg tnjuk jahat.haha.tp 2 aku. mu jgn jd cmtu.x baik.

pengalaman apaaaa bett..
tah ahh.kalo aku,aku cm best jugak la sbb pengalaman.boleh masuk koleksi kantoi oleh authorities yang lama dah x update sejak skolah menengah tu.

kool bett kool.

Effa said...

hehe...
maybe kan.... just mayyybeeee laaa.
mane la tau u remind him of his ex..
jengjengjeng..

Jk~ :P

chron3z said...

heh, effa takley blah..

lek bett lek

~AyaN~ said...

relax bett.
paling tidak kao comel.

kan?kan?

hfz said...

:)
mm..kalo kte dpt ubh dr kte utk mengubah semula persepsi org len kpd yg lbh baik myb bnd nie xkan berlaku lg...

-uniq yg pelik- said...

aku sokong syaza!maintain bet maintain.biarlah anonymous mana yg kata kat mu.jgn goyah.jgn gusar.aku ada di sisi mu.haha.xpa2.len kali dlm disect dtg lagik kat aku.cik azlang dh bg kbnaran kan2?
aku pon mcm syaza rasa rindu mahu buat bnda2 yg time skolah dlu.xkanlah asyik nk buat bnda baik ja.bosan jugak.maintain bet.maintain.aku mintak mu berubah 1 ja.jgn geli dgn berus gigi.hahahah..=P

IkieYcrUnchie_ikreLIcious said...

hfz,

saya andaikan itu dari pengalaman anda..

sebenarnye tu bukan salah bett actually...

orang lain pon ramai je buat camtu...

just lecturer lagi tertumpu kat die...

nasihat awak mmg bagus...

ubah diri untuk persepsi orang...

dalam kes bett,maybe bagos, tapi globally, in friendship, im sick and tired nak ubah persepsi orang terhadap kite...

lagipon maybe awak kene ubah persepsi orang terhadap diri awak dulu....

u know what i mean...

stop being sumone u not...

aya said...

wah bett!lama x dgr cite mung
bagaikan syaza dan uniq:xpe bett maintain maintain!
tringat balik zaman aku kna kat sekolah dulu
yerp!bg dpt result gempak, bg penangan balek kat lect yg sayang kt mung tuh.heheh

Anonymous said...

bett saya simpati tp saya rasa ada btolnye kita sama2 amek iktibar dan x ulang kesilapan sama.. sebab lau dah kena tegur b4 tuh better la amek pengajaran.. ini pengajaran untuk smua...lau lecturer dah tegur jgn amek mudah..lawak2 gak.. jangan sampai kita nampak kurang sopan depan lec..peringatan untuk aku gak... and last skali tq coz jd penyelamat kami heneheh.. at least peniaga grai kuning laku hehehehehhe

Anonymous said...

bett saya simpati tp saya rasa ada btolnye kita sama2 amek iktibar dan x ulang kesilapan sama.. sebab lau dah kena tegur b4 tuh better la amek pengajaran.. ini pengajaran untuk smua...lau lecturer dah tegur jgn amek mudah..lawak2 gak.. jangan sampai kita nampak kurang sopan depan lec..peringatan untuk aku gak... and last skali tq coz jd penyelamat kami heneheh.. at least peniaga grai kuning laku hehehehehhe

hfz said...

krey..ak pn dh mls nk komen..
xblh nk slh kan lecturer gak sbb kita smua mmg jalan2..kan tradisi mereka berbeza dgn kita..haritu,ak tgk staff lib kene marah lagi kaw2..masa tu waktu ptg..dh ttp lib..ak pernah tgk,ad sorg kwn kite yg jln kt meja sebelah utk stdy je dh kene tgur..relax la krey..

"lagipon maybe awak kene ubah persepsi orang terhadap diri awak dulu....

u know what i mean...

stop being sumone u not..."

mksd ak,berubah kpd yg baik la..bukan berpura2..

ak pn pernah kene tgur gak,tp xde org yg perasan time tu..huhu..

cik zetty penjaja bijan said...

rase kne cakap gak.
as a friend..
yes.. yun ade kat sane..
p saye yg jaoh ni.
maybe laa brite tak complete ke ape..
tp dr sudut pandangan sniri laa..
i wud say maybe salah tu dtg dr diri sniri kot.
sorry eh.. no offence.
ni bukan utk awk sorang.
maybe for others jugak.
bende ni mmg bukan maen2..
kite dok jaoh kan.
mmg sume pon kne buat sniri.
dan medic ni bukan laa bnde kacang je.
deal dgn orang kan.
tak kesah laa bab nnt deal ngan patients tu..
tp skarang ni laa..
even exam pon kan..
kne deal ngan prof jugak.
klo kite ni in his good book, kurang2 nak pass tu senang sikit.
hati org kan, takley nak cakap jugak..
dan bab kelas tu, bukan laa nak jd ustazah ke ape..
tp.. bab berkat tu..
paham kan..
ktorg kat sini pon.
maen2 je lam lab tu.
huha huha..
even prof pon tgk len mcm je..
p dh sedar, stop laa.
bg good impression..
tanak laa kuwa cakap2 kate malaysians ni itu..ini..

sorry laa..
this might sound too harsh.
p same2 laa kite..
ktorang kat sini pon tgh ubah diri jugak.

*no bashing kayh..*


hugs+kisses
from hradec~

Nur Syaza Azrudin said...

mcm tgh tgk high school musical.