There was an error in this gadget

Sunday, June 13, 2010

budak silat

  • okay tak kalau malaysia buat cerita pasal budak silat?
  • tapi ramai ke rakyat malaysia yang meminati silat? pelakon terutamanya
  • tapi tak dinafikan kita memang mempunyai barisan handalan silat 
  • kalau dekat hong kong mereka ada jackie chan dan jet li yang jaguh kung fu!

  • haha. okay. mari kita tumpukan kepada niat sebenar CEMPAKA mengemaskini blog yang sudah bersawang ini
  • sabtu lepas CEMPAKA dan roomate CEMPAKA menonton cerita karate kid yang dilakonkan oleh jackie chan [muka dia dalam cerita ni macam dah tua!!] dan jaden smith [anak kepada will smith. muka juga sebijik saling tak tumpah kuah ke nasi!]
  • cerita mengisarkan kehidupan dre parker [jaden smith] yang baru berpindah ke china [begitu jugalah perasaan CEMPAKA apabila terpaksa hidup di negara orang :(] dan jackie chan seorang lelaki tua yang mempunyai asas kung fu
  • basically, jalan cerita ini agak tipical di mana dre selalu dibuli oleh budak sekolahnya yang hebat kung fu dan sejak itu beliau berazam untuk belajar kung fu dan perjalanan usahanya menjadi seorang pelatih kung fu yang berjaya di bawah tunjuk ajar mr. han [jackie chan] dan of course termasuk juga kisah cintan cintun [ada hero, adalah heroin. hehe :P]

  • tapi apa yang CEMPAKA suka mengenai cerita ini ialah sinematografi, skrip, plot dan mesej yang ingin disampaikan sangatkah menarik!
  • suka tengok kegigihan dre yang dari zero to hero. dari seorang budak yang tak tahu apa2 mengenai kung fu hingga boleh menyertai perlawanan!
  • menurut mr han, kung fu is just about what you're dealing with your life everyday
  • selama seminggu masa mula2 dre belajar kung fu, mr han hanya menyuruhnya mengambil, memakai dan menyangkut jacket
  • tapi siapa tahu rupa2nya itu lah asas ke pada pegerakan sebuah kung fu!
  • it's not about winning or lost but it's about gaining respect, and they'll leave you alone
  • tak boleh lah nak cerita semua kan, kenalah tengok Karate Kid!


karate kid. MUST WATCH!
selamat menonton

No comments: